Het wiel, een cirkelvormig apparaat, is cruciaal geweest voor de vooruitgang van de mens door innovatie. Maar als u zich ooit heeft afgevraagd hoe het wiel zich in de 21e eeuw kan ontwikkelen, dan is dit Noorse startup heeft misschien het antwoord. Opgericht door Rolf Libakken en Atle Tiemenes in 2013, wiel.me bestaat al meer dan een decennium, maar de startup herinterpreteert de rol van het wiel in onze zo mechanische wereld.
Sinds de oprichting is de visie van wheel.me geweest om een gemakkelijke en toegankelijke manier te vinden om te automatiseren. “Onze visie is om elk object te transformeren in een autonome mobiele robot,” de startup zegt op zijn website. Het idee voor wheel.me ontstond toen Libakken vrienden en familie herhaaldelijk moest helpen met het verplaatsen van zware meubels.
Deze persoonlijke hulp transformeerde in een product, een pop-up wiel dat in de poten van meubels kan worden geïntegreerd. Het idee stopte echter niet en veranderde in een visie die groeide van het verplaatsen van meubels naar het verplaatsen van alles met motorisering en slim autonoom gedrag. Met Pål Rødseth als CEO, Svein Andreassen als CFO, Kjell Ivar als COO, Hanna B. Søberg als CPO, Mia Norman als VP of Engineering en Daniel Hjørnevik als Product Manager, de startup verandert de manier waarop we naar het wiel kijken en wordt de automatisering startup in de gaten houden Europa.
Hardware is complex
Het is een bekend feit dat het bouwen van hardware complex is en voor het wiel. team, dat was niet makkelijk. Anmol KandrooDevOps Manager bij wheel.me zegt dat de grootste uitdaging was om een naadloze hardware/software oplossing die zowel gebruiksvriendelijk als eenvoudig te implementeren is. Hij voegt toe dat toen het product eenmaal was ontwikkeld, het veel toewijding en inspanning vereiste om te voldoen aan de verwachtingen van de klant op het gebied van veiligheid en industriële naleving. "We hanteren de hoogste veiligheidsnormen voor onze oplossing", grapt Kandroo.
Tegenwoordig gebruiken meer dan 30 grote klanten het robotplatform van wheel.me op verschillende schaalgroottes in Amerika en Europa. startup is ook in andere delen van de wereld, waaronder Japan, aan populariteit gaan winnen. rise komt voornamelijk voort uit de focus op de samenwerking met haar belangrijkste klanten om een product te ontwikkelen dat voldoet aan de industriële eisen.
Genius 1, de eerste generatie robot van het bedrijf, was het resultaat van uitgebreide samenwerking en feedback. Die samenwerking leidde echter tot meer leren en ze verwerkten die noodzakelijke verbeteringen en nalevingsspecificaties in het ontwerp en de ontwikkeling van hun tweede generatie robot, genaamd Genius, dat debuteerde in het vierde kwartaal van 4.
Ondanks het succes van het verbeteren van het primaire product, zegt Kandroo dat het bedrijf veel dingen moest leren en afleren om het product voor verschillende klanten te laten werken. "Bijvoorbeeld, in een industriële productie-use case die 24/7 draait, hadden we een steile leercurve voor verborgen uitdagingen zoals puin op de fabrieksvloer, ingewikkelde verkeersgebieden of dynamische omgevingen die elke dag veranderen, ook al lijkt het op het eerste gezicht erg op bestaande use cases", legt Kandroo uit.
Tijdens het voortdurende proces van implementatie en verbetering, startup ook geleerd dat ze veel konden regelen door hun technologie te verbeteren. Iets dat niet over het hoofd gezien mag worden is de “toegewijde team op de fabrieksvloer, een schone omgeving, of kleine aanpassingen aan het proces die op de lange termijn een groot verschil kunnen maken.”
Maak kennis met Genius: combinatie van robotica en AI
Genius is een set van 4 of 8 robots (of robotwielen) die een standaardset zwenkwielen vervangen. Het bedrijf legt uit dat het hoofdwiel een set sensoren en een computer bevat om te navigeren in de binnenomgeving en dat het gecombineerde systeem wordt gebruikt om dingen te vervoeren. Deze robot is verder verbonden met een backend, die wordt gehost op de AWS-cloud met serverloze architectuur.
“We maken gebruik van de AWS IoT-services om de vloot robots te beheren via een gecentraliseerde applicatie waarmee we gegevens kunnen verzamelen, gecentraliseerde kaarten kunnen maken, missies kunnen definiëren en robots kunnen upgraden met de nieuwste software “schaalvergrotingen”, legt Kandroo uit.
Hij voegt toe dat de automobielindustrie op dit moment de grootste klant is voor wheel.me, aangezien de technologie een unieke kans biedt voor automatisering door bestaande processen te moderniseren met zijn wielen. "Daardoor kunnen ze de automatisering op hun eigen tempo opschalen zonder hun productie te onderbreken of opnieuw te ontwerpen", grapt hij.
Met robotica komt AI en de startup maakt momenteel gebruik van AI op meerdere niveaus, zoals data stack voor objectherkenning, slimmere navigatie, padplanning en voorspellend onderhoud. Echter, net als veel andere AI-gestuurde startups, het wiel.me team ziet het gebruik van AI ook als een begin en voorziet dat de technologie een belangrijke rol gaat spelen bij het naar een hoger niveau tillen van hun robots.
AWS voor schaalbaarheid en innovatie
Voor de eerder genoemde cloud-backend vertrouwt wheel.me op Amazon Web Services (AWS) en startup zegt dat het vooral komt door het gebruiksgemak, de betaalbaarheid, schaalbaarheid en de voordelen van gegevensprivacy. Kandroo zegt dat AWS hen helpt door een schaalbare infrastructuur te bieden die kosteneffectief, betrouwbaar en flexibel is, en tegelijkertijd wereldwijd bereik en toegang tot geavanceerde technologieën biedt.
Met AWS, zegt hij, kan wheel.me zich richten op innovatie en het leveren van waarde aan zijn klanten zonder zich zorgen te maken over infrastructuur of operaties. startup ziet AWS ook als een ideale partner om zijn uitbreidings- en ontwikkelingsroutekaart te ondersteunen. “AWS biedt wereldwijd veel functies en services op grote schaal en snelheid, waardoor onze eigen uitbreiding en ontwikkeling gemakkelijker, sneller, flexibeler en betrouwbaarder zijn om aan te passen.”
Met AWS, het wheel.me team zegt dat ze sneller en betrouwbaarder kunnen implementeren en omdat het een kleine technologie is startupKandroo zegt dat het geweldig is om met AWS te werken en dat het veel mogelijkheden en stabiliteit biedt in de toekomst.
Uitbreiding op de kaarten
Wheel.me is een team van ongeveer 87 personen en de startup breidt zijn uit team, zowel in de VS als in Noorwegen. De robotica startup zoekt momenteel personeel voor diverse functies in verschillende afdelingen, zoals management, engineering, IT en support.
Hoewel de team groeit in de VS en Europa, wheel.me wil ook zijn activiteiten uitbreiden door de voetafdruk van zijn wereldwijde klanten te volgen, die uitbreiden naar Azië. Met een bedrijfsmodel dat klanten een optie biedt om zijn oplossing te kopen, inclusief de service en software Naast het platform biedt wheel.me ook een Robotics-as-a-Service (RaaS)-model aan.
Met zijn laatste financieringsronde heeft wheel.me een geautomatiseerde fabriek gebouwd in Noorwegen waar robots robots kunnen bouwen en zich nu richt op het verbeteren van de mogelijkheden op het gebied van talent, hardware en de technologie die nodig is om deze robots te bouwen.
De technologische en operationele groei van wheel.me in het afgelopen jaar alleen al is verbazingwekkend. startup heeft een slimme team dat is het koppelen van robotica aan AI en vindingrijkheid om autonome robots naar de auto-industrie en andere bedrijven te brengen. Het zal interessant zijn om te zien of de startup wordt in de komende jaren net zo'n genie als de productnaam.
01
Verder dan ouderlijk toezicht: hoe Rotterdam's ChatLicense kinderen in het digitale tijdperk sterker maakt