12 impactvolle startups powering 'Up!' energietransitie & circulariteit in de regio Rotterdam 

Partner content in samenwerking met:

GemeenteRotterdam

Bekijk deze en meer vacatures via hackyourcareer.com

Wereldwijd wordt er steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid, energietransitie en de circulaire economie. 

Een groeiend aantal startupBedrijven lopen voorop en zorgen ervoor dat industrieën milieubewuster worden en efficiënter omgaan met hulpbronnen. 

Deze verandering is er in essentie op gericht om de manier waarop energie wordt geproduceerd en verbruikt, te transformeren, afval te verminderen en duurzame praktijken te bevorderen. 

Naarmate het bewustzijn over milieuproblemen en klimaatverandering groeit, worden steden over de hele wereld broedplaatsen voor initiatieven op het gebied van energietransitie en circulaire economie. 

Een dergelijke stad is Rotterdam in Nederland. 

De groene toekomst van Rotterdam opkrikken 

Rotterdam heeft een uitgebreid energienetwerk ecosystemen de stad doet er alles aan om de energietransitie te versnellen. 

De ambities van de stad op het gebied van energietransitie en circulariteit worden gevoed door de nauwe samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en ondernemers, kennis- en onderzoeksinstellingen. 

Centraal in de inspanningen van Rotterdam staat Up!Rotterdam, een initiatief dat zich toelegt op het bieden van startups en scale-ups met betere toegang tot talent, (internationale) markten en kapitaal.

aangesloten ecosystems zijn de sterkste ecosystem' staten Omhoog!Rotterdam. 

Circulariteit is ook een van de topprioriteiten van Rotterdam. Met de Circular Economy Roadmap wil Rotterdam het grondstoffengebruik met 50 procent verminderen in 2030, met prioriteit voor sectoren als bouw, groene energie, consumptiegoederen en gezondheidszorg. 

De gemeente Rotterdam heeft daarnaast het subsidieprogramma Smart Energy Systems (SES) in het leven geroepen om de ontwikkeling van slimme energienetwerken te ondersteunen. 

Dit programma biedt maximaal € 100,000 voor haalbaarheidsstudies, experimentele ontwikkeling of pilotprojecten die gericht zijn op het bevorderen van de energietransitie.

Stimulering van ondernemers die bijdragen aan een circulaire, inclusieve en digitale stad

Naast het ondersteunen van initiatieven en organisaties, zijn er tal van startupOok werken we aan het aanpakken van een aantal complexiteiten om de invoering van de energietransitie en de circulaire economie te versnellen. 

Up!Rotterdam ondersteunt deze innovatieve ondernemers bij het opschalen van hun bedrijf door hen betere toegang te bieden tot kapitaal, talent en nieuwe markten. Ook creëert het een community waarin het leren van elkaar wordt bevorderd.

Het heeft inzicht gegeven in de uitdagingen waarmee lokale overheden worden geconfronteerd startups en scale-ups, en helpt hen bij het identificeren van effectieve benaderingen om hun groei te ondersteunen. 

Up!Rotterdam doet dit via een gerichte aanpak: door relevante partijen met elkaar te verbinden, bestaande initiatieven te versterken en waar nodig nieuwe programma’s te ontwikkelen.

Ze werken ook nauw samen met meer dan 60 co-creatiepartners om te verbinden, versterken en innoveren, en bieden toegang tot een scala aan programma's van organisaties zoals Techleap, RVO (Nederlands Ondernemers Fonds).rise Agentschap), Innovation Quarter, SES, CVN, EIT en Dutchbasecamp, onder andere.

Een van de belangrijkste strategische partners van Up!Rotterdam is BlauweStad, Rotterdams hotspot voor circulaire bedrijven. Deze modelstad herbergt inmiddels meer dan 55 duurzame, circulaire ondernemers.

De startups' creatieve oplossingen hanteren een unieke benadering om afval te verminderen, energie-efficiëntie te verbeteren of hulpbronnen opnieuw te bedenken, wat een tastbare impact heeft op de reis naar een groenere, circulaire economie. Sommige bieden drijvende zonne-energieoplossingen op zee, terwijl andere de oceanen schoonmaken en zelfs menselijke voedingsstoffen terugbrengen in de cyclus van het leven. 

De regio Rotterdam is een broedplaats voor zulke innovatieve en impactvolle startups en scaleups, en we belichten 12 van deze opmerkelijke startups. Deze bedrijven herdefiniëren wat mogelijk is in energietransitie en circulariteit, en banen de weg voor een betere toekomst. Laten we eens duiken in het veelbelovende werk van elk van deze startups doet om de regio Rotterdam te transformeren en wereldwijde verandering teweeg te brengen.

Battolyser-systemen

CEO: Mattijs Slee

Hoofdkwartier: Delft

Werving: Ja| Klik hier

Battolyser Systems is een technologiebedrijf dat Battolysers maakt, het eerste systeem dat een batterij en een elektrolyser combineert. Het slaat elektriciteit op en levert deze net als een batterij, en wanneer het is opgeladen, kan het water splitsen in waterstof en zuurstof.

Volgens het bedrijf kan Battolyser in verschillende sectoren worden gebruikt, waaronder de energiesector, olie en gas, de chemische industrie, de staalproductie, het transport en de meststoffenindustrie.

De technologie is uitgevonden door Prof. Dr. Fokko Mulder en zijn onderzoeksgroep aan de Technische Universiteit Delft. Battolyser Systems werd vervolgens in 2018 opgericht als een spin-out van de universiteit en staat klaar voor groei in 2020 na investering door Koolen Industries.

Zonne-eend

Oprichter(s): Koen Burgers, Ewoud Huiskamp, ​​Don Hoogendoorn en Olaf de Swart

Hoofdkwartier: Rotterdam

Werving: Ja| Klik hier

SolarDuck is een cleantechbedrijf dat een offshore drijvende zonne-energieoplossing aanbiedt.

Het bedrijf ontstond uit een spin-off van Damen Shipyards (de grootste scheepsbouwer van Nederland).

Het Nederlandse bedrijf genereert zonne-energie op zee met geavanceerde technologie, die kan worden aangepast aan de lokale behoeften wereldwijd.

Het Nederlandse bedrijf genereert zonne-energie op zee met behulp van unieke, geavanceerde technologie, die volledig schaalbaar is en kan voldoen aan specifieke lokale vereisten wereldwijd.

De technologie van SolarDuck kan in verschillende situaties worden ingezet, bijvoorbeeld op zonnige eilanden en in hybride offshore energieparken in de Noordzee, zoals in Nederland.

Gradiënt

Oprichter(s): Hervé Huisman en Robert Vrancken

Hoofdkwartier: Rotterdam

Werving: Ja| Klik hier

Gradyent heeft ontwikkeld software gebaseerd op de Digital Twin-technologie. Het realtime Digital Twin Platform van het bedrijf creëert een digitale replica van een volledig warmtenet dat in realtime werkt.

Deze software Met deze oplossing kunnen gebruikers hun netwerk optimaliseren, de controle verbeteren en simulaties uitvoeren voor toekomstige scenario's.

Hierdoor kunnen bedrijven hun prestaties verbeteren, de CO2-uitstoot met wel 10 procent verminderen, besparen op bedrijfskosten, tot 20 procent lagere kapitaaluitgaven (CapEx) realiseren en weloverwogen operationele en zakelijke beslissingen nemen.

Rocsy's

Oprichter(s): Crijn Bouman, Joost van der Weijde en Kanter Van Deurzen

Hoofdkantoor: Rijswijk Zuid-Holland 

Werving: Ja| Klik hier

Rocsys is een bedrijf dat gespecialiseerd is in handsfree laadoplossingen voor elektrische voertuigen.

Het bedrijf integreert zachte robotica, op AI gebaseerde computer vision en datagestuurde diensten om wagenparken en klanten een effectieve en betaalbare oplaadervaring te bieden.

Zelfs als chauffeurs vergeten hun auto op tijd op te laden of werknemers niet met elektriciteitskabels mogen omgaan, zorgt het platform van het bedrijf ervoor dat alle voertuigen opgeladen en klaar voor gebruik zijn.

De oplossing van Rocsys is geschikt voor consumenten- en wagenparkvoertuigen, waaronder havenapparatuur, industriële toepassingen, zware voertuigen en meer.

KoolX

Oprichter(s): Rutger Van Raalten en Daniela Sordi

Hoofdkwartier: Delft

Inhuren: nee

CarbonX heeft een oplossing ontwikkeld om anode-actieve materialen lokaal in te kopen en zich te bevrijden van de door China gedomineerde grafiettoeleveringsketens.

Het bedrijf doet dit door lokale leveringsketens op te zetten en een unieke emulsiegrondstoftechnologie te gebruiken om een ​​nieuw koolstofanodemateriaal in grote volumes te produceren in regionale productiefaciliteiten voor koolstofzwart.

De unieke grondstoftechnologie van CarbonX verbruikt minder energie dan synthetisch of natuurlijk grafiet, wat resulteert in lagere kosten en een kleinere CO2-voetafdruk. 

Oorspronkelijk ontwikkelde het bedrijf de technologie voor de bandenindustrie met de Nederlandse investeerder Sequoia BV en nu betreedt het de batterijmarkt, waar het een kostenefficiënt en duurzamer alternatief voor grafiet biedt.

Skoon Energie

Oprichter(s): Peter Paul van Voorst tot Voorst

Hoofdkwartier: Rotterdam

Werving: Ja| Klik hier

Skoon Energy is een door AI aangestuurd software platform voor schone mobiele energie. Het Nederlandse bedrijf, opgericht in 2017, heeft als doel om de energievoorziening op locatie te transformeren. 

De marktplaats van het bedrijf brengt gebruikers van traditionele generatoren op fossiele brandstoffen in contact met leveranciers van emissievrije energiesystemen (waaronder batterijen, waterstof en zonnegeneratoren) voor tijdelijke toepassingen, zoals bouwplaatsen, evenementen en filmsets. 

Skoon's software platform wordt aangedreven door AI, waardoor klanten het meest geschikte energiesysteem voor hun behoeften kunnen kiezen. 

Het bedrijf exploiteert een online marktplaats met meer dan 150 geverifieerde leveranciers die schone 

mobiele energiesystemen. Deze marktplaats faciliteert de vraag en het aanbod van schone energieoplossingen in alle sectoren en eindgebruikers.

The Ocean Cleanup

Oprichter(s): Boyan Slat

Hoofdkwartier: Rotterdam

Werving: Ja| Klik hier

Ocean Cleanup is een wereldwijde non-profitorganisatie die technologieën ontwikkelt om de oceanen van de wereld van plastic te ontdoen.

Dat doet het door een dubbele strategie te hanteren: het stoppen van de instroom via rivieren en het opruimen van het overgebleven plastic dat zich in de oceaan verzamelt. 

Voor dat laatste creëert het bedrijf grootschalige mechanismen om het plastic te concentreren voor terugkerende opruiming. Wanneer dit plastic wordt gerecycled tot nieuwe goederen, wordt het gemonitord en getraceerd met behulp van DNV's Chain of Custody-benadering om oorsprongsclaims te verifiëren. 

Om de instroom tegen te gaan, heeft The Ocean Cleanup Interceptor™-oplossingen ontwikkeld. Hiermee wordt plastic in rivieren tegengehouden en verwijderd voordat het de oceaan bereikt.

In augustus 2024 had de non-profitorganisatie meer dan 16 miljoen kilo (35.3 miljoen pond) afval uit water verzameld ecosystemis wereldwijd.

Vleesbaar 

Oprichter(s): Krijn de Nood, Daan Luining en dr. Mark Kotter

Hoofdkwartier: Delft

Werving: Ja| Klik hier

Vleesbaar is een startup gespecialiseerd in kweekvleestechnologie.

Kweekvlees, dat wordt geproduceerd uit één enkel monster dierlijke cellen, lijkt een levensvatbaar alternatief te zijn dat de milieu- en maatschappelijke gevolgen van de conventionele vleesproductie zou kunnen beperken. 

Het technologieplatform van Meatable wil samenwerken met de vleesindustrie om de productie van gekweekte vleesproducten op te schalen.

Paebl

Oprichter(s): Andreas Saari, Jane Walerud, Pol Knops en Marta Sjögren

Hoofdkwartier: Rotterdam

Werving: Ja| Klik hier

Paebbl is een klimaattechnoloog startup die afgevangen CO2 omzet in bouwmaterialen die koolstof permanent opslaan.

Het bedrijf heeft als missie om binnen het komende decennium een ​​grootschalige oplossing voor koolstofverwijdering te ontwikkelen.

Sinds de oprichting is Paebbl geëvolueerd van laboratoriumtests naar een pilot-unit die dagelijks 250 kg aan CO2-opslagmateriaal produceert.

In mei 2024 bereikte het Rotterdamse bedrijf een mijlpaal door de eerste ton CO2 af te vangen en de eerste betonconstructies te gieten met behulp van afgevangen koolstof. Daarmee werd de praktische impact van de technologie aangetoond.

Pryme

CEO: Christopher Hervé

Hoofdkwartier: Rotterdam

Werving: Ja| Klik hier

Pryme is een cleantechbedrijf dat zich richt op het omzetten van plastic afval in pyrolyse-olie door middel van chemische recycling op industriële schaal. 

De Rotterdamse fabriek van het bedrijf zet jaarlijks 40,000 ton afvalplastic om in 30,000 ton vloeibaar plastic afval (LPW). Dit LPW wordt verwerkt tot nafta, een grondstof voor nieuw plastic met eigenschappen die gelijkwaardig zijn aan fossiele plastics.

De missie van het bedrijf is om bij te dragen aan een circulaire plasticeconomie met een lage CO2-voetafdruk.

Om dit te bereiken, is het bedrijf van plan om samen met strategische partners een groot aantal eigen fabrieken te ontwikkelen om zo het potentieel van zijn technologie optimaal te benutten. 

Valyu

Oprichter(s): Ferhat Topuz, Arvin Esterabadi en Jingwei Ren

Hoofdkwartier: Rotterdam

Inhuren: nee

Valyuu is een marktplaats voor de circulaire economie, die mensen helpt bij het kopen en verkopen van tweedehands consumentenelektronica. 

Via het platform kunnen gebruikers eenvoudig gebruikte elektronische apparaten uit verschillende categorieën kopen en verkopen tegen een eerlijke prijs, zonder tussenpersonen. 

Het bedrijf biedt ook voor elk product een 'productpaspoort' aan, dat volledige transparantie biedt over de staat van het product, compleet met unieke foto's en toegang tot testrapporten. 

Hierdoor weten consumenten precies wat ze kopen. Alle producten zijn gevalideerd met behulp van software en getest op functionaliteit.

Loop Biotech

Oprichter/oprichters: Bob Hendrikx

Hoofdkwartier: Delft

Werving: Ja| Klik hier

Loop Biotech speelt in op de groeiende vraag naar biologisch afbreekbare uitvaartproducten.

De duurzame kist, urn en drager zijn levende objecten gemaakt van gerecyclede hennep en mycelium, het ondergrondse wortelnetwerk van paddenstoelen. 

Het product van het bedrijf — Loop Living Cocoon, is een duurzaam alternatief voor de traditionele doodskist. Het draagt ​​bij aan de efficiënte compostering van een lichaam en biedt zo een verrijkt voedingsmedium voor bomen en planten. 

Een Loop-kist wordt in zeven dagen gekweekt en, onder ideale omstandigheden, in slechts 45 dagen volledig door de natuur opgenomen. Deze begraafmethode vormt dan een organische bron voor nieuw leven. 

Daarnaast lanceerde het bedrijf ook een drager (Loop ForestBed) en een urn (Loop EarthRise). 

Bekijk deze en meer vacatures via hackyourcareer.com

onderwerpen:

Volg ons:

Vigneshwar Ravichandran

Vigneshwar is een News Verslaggever bij Silicon Canals sinds 2018. Hij is een doorgewinterde technologiejournalist met bijna tien jaar ervaring en brengt verslag uit over Europa startup ecosystem, van AI en Web3 tot schone energie en gezondheidstechnologie. Voorheen was hij contentproducent en recensent van consumentenproducten voor toonaangevende Indiase digitale media, waaronder NDTV, GizBot en FoneArena. Hij studeerde af met een bachelordiploma in elektronica en instrumentatie in Chennai en een diploma in omroepjournalistiek in New Delhi.

Partner evenementenMeer evenementen

Deze maand

06december5: 15 pm7: 00 pmLe Wagon DemodagOntdek de eindprojecten van de studenten

12december4: 00 pm9: 30 pmAI in actiePraktische inzichten voor digitale transformatie

28januari4: 00 pm10: 00 pmOperationele efficiëntie ontsluiten met AIInzichten voor uw toekomst

Delen naar...