Amsterdam-gebaseerde SeaO2, een startup Het bedrijf, dat zich specialiseert in technologie voor het verwijderen van koolstof (CO₂) uit zeewater, maakte maandag bekend dat het ruim € 2 miljoen heeft opgehaald in een financieringsronde.
De investeringsronde werd gesteund door DOEN Participaties, NEW-TTT fonds, Future Tech Ventures, CarbonFix, angel investors Eduard Talman en Siddharth Kambe, en anderen.
De laatste kapitaalinjectie zal het bedrijf in staat stellen om de overgang te maken van prototype naar pilot-installatie, team mogelijkheden en implementeer een uitgebreid systeem voor monitoring, rapportage en verificatie.
De pilotinstallatie krijgt naar verwachting een jaarlijkse capaciteit van 250 ton CO2 en de lancering staat gepland voor de zomer van 2025.
Het bedrijf heeft als missie om tegen 2030 één megaton CO₂ te verwijderen en tegen 2045 een gigaton.
Ruben Brands, CEO en medeoprichter van SeaO₂, zegt: “Deze investering is een erkenning van onze team's harde werk en toewijding. Met deze extra steun, die tot nu toe subsidies, investeringen en vroege klanten omvatte, kunnen we onze activiteiten opschalen en onze impact op klimaatverandering nog sneller versnellen. Het is een cruciale stap in de richting van ons doel om tegen 2030 een megaton CO₂ te verwijderen en tegen 2045 een gigaton, waarmee we onze missie in de strijd tegen klimaatverandering verder brengen.”
Naast de financieringsronde, de AmsterdamHet bedrijf uit Delft heeft ook strategische partnerschappen gesloten met organisaties zoals XPRIZE Carbon Removal, TU Delft, Klarna, Wetsus en Redstack.
SeaO2: Gespecialiseerd in innovatieve koolstof (CO₂) verwijderingstechnologie
Opgericht in 2021 door Ruben Brands, Rose Sharifian en David Vermaas, ZeeO2 heeft een technologie ontwikkeld waarmee CO₂ via een elektrochemisch proces uit zeewater kan worden gehaald. Deze CO₂ kan vervolgens worden opgeslagen of hergebruikt.
Het bedrijf wil klimaatverandering tegengaan door koolstofvrij water terug te brengen naar de oceaan, waardoor het beter CO₂ uit de atmosfeer kan opnemen.
SeaO2 heeft met name deelgenomen aan een succesvol koolstofverwijderingsproject met Paebbl in de Waddenzee.
Het bedrijf werd erkend in de top 100 van de XPRIZE-competitie en hield prijswinnende presentaties op The Next Web, Tech Tour Oceans en Tech Tour Water.
Daarnaast heeft het bedrijf zich aangesloten bij belangrijke coalities zoals de Carbon Business Council, het Negative Emissions Platform en de CCU Alliantie.
“We willen zo snel mogelijk opschalen”, zegt Ruben. “Daarom hebben we aan meerdere projecten meegedaan accelerator programma's zoals CEEZER, Blue Invest, AirMiners en Remove. Momenteel leren we veel door deel te nemen aan de PortXL, Creative Destruction Lab / Xprize CDR-programma's en Ocean Vision-programma's.”
De investeerders
DOEN Participaties is een impactinvesteerder in duurzaam en sociaal startups in Nederland.
Ze investeren in de beginfase van bedrijven en zijn bereid risico's te nemen.
Het bedrijf is volledig eigendom van en wordt beheerd door Stichting DOEN. Stichting DOEN is opgericht door de Postcode Loterij.
DOEN Participaties stelt: “We investeren in SeaO₂ omdat de huidige methoden voor koolstofverwijdering nog niet effectief zijn op de vereiste schaal. Daarom zijn innovaties zoals SeaO₂ dringend nodig en is financiering essentieel om de sector vooruit te helpen en zijn potentieel voor wereldwijde impact te ontsluiten.”
CarbonFix versnelt klimaatdoorbraken door geld te investeren in grootschalige projecten, steun te bieden aan ondernemingen, transformatieve trajecten te populariseren en systemische obstakels weg te nemen.
CarbonFix zegt: “CarbonFix is er trots op dat we hebben geholpen deze coalitie te bouwen. Onze rol in de ecosystem is om netwerken, financiering en talent te katalyseren om innovatieve paden te ontsluiten in de strijd tegen klimaatverandering. SeaO₂ is een goed voorbeeld van deze impact.”
01
Verder dan ouderlijk toezicht: hoe Rotterdam's ChatLicense kinderen in het digitale tijdperk sterker maakt