Rotterdams gevestigd Pankanker T, een biotech startup gespecialiseerd in geavanceerde T-celtherapieën voor de behandeling van solide kanker, heeft € 4.25 miljoen afgesloten in een uitbreidingsronde. Deze ronde brengt het totale opgehaalde kapitaal van het bedrijf op ongeveer € 11 miljoen.
De financiering omvat steun van nieuwe investeerders InnovationQuarter Kapitaal en voortdurende steun van bestaande investeerders Van Herk Ventures, Thuja Capital, Swanbridge Capital en Erasmus MC O&O Holdings.
Kees Recourt, Senior Investment Manager bij InnovationQuarter, zegt: “InnovationQuarter is er trots op te investeren in Pan Cancer T, waarmee wordt bijgedragen aan de ontwikkeling van geavanceerde celtherapieën om moeilijk te behandelen vormen van kanker te bestrijden.”
“Deze investering ondersteunt niet alleen het bedrijf, maar versterkt ook het ondernemende Life Sciences en Health cluster in de provincie Zuid-Holland.”
Met deze ronde Nina Satih van InnovationQuarter zal als waarnemer toetreden tot de Raad van Commissarissen van Pan Cancer T.
Kapitaalgebruik
Deze financiering stelt Pan Cancer T in staat zijn preklinische studies en CMC-activiteiten voor zijn leidende TCR-T-celtherapie, PCT1:CO-STIM, te voltooien, waardoor de projectwaarde wordt vergroot en de risico's worden verminderd.
Het ondersteunt ook de voortgang van pijplijnprojecten voor colorectale en eierstokkanker, naast de ontwikkeling van een nieuwe technische aanpak.
Rachel Abbott, CEO van Pan Cancer T, zegt: “We zijn verheugd deze financieringsronde te hebben afgerond met de steun van InnovationQuarter en onze bestaande investeerders. Dit stelt ons in staat om ons belangrijkste product richting de kliniek te brengen, wat nieuwe hoop biedt voor patiënten met triple-negatieve borstkanker.”
“Het biedt ook een stevige basis om het komende jaar een Series A-ronde veilig te stellen en partnerschappen voor bedrijfsontwikkeling te zoeken met Biotech- en Pharma-medewerkers om onze activa verder te ontwikkelen, waaronder ons TCR:CO-STIM-platform dat van toepassing is op andere TCR’s en tumorindicaties .”
Volgende generatie T-celtherapie voor solide tumoren
Adoptieve T-celtherapieën zijn effectief bij de behandeling van bloedkankers, maar ze hebben moeite om goed te werken tegen solide kankers. Dit komt omdat er niet genoeg specifieke doelwitten zijn bij solide kankers om deze therapieën aan te vallen, waardoor wordt beperkt wie er baat bij kan hebben. Bovendien verhindert de solide tumoromgeving vaak dat deze therapieën zeer lang werken.
Pan-Cancer T, afkomstig uit het laboratorium van prof. Reno Debets in het Erasmus Medisch Centrum, ontwikkelt oplossingen voor deze uitdagingen.
De belangrijkste kandidaat van het bedrijf, PCT1:CO-STIM, maakt gebruik van een IP-beschermde T-celreceptor (TCR) die is ontwikkeld met hun TCR-ontdekkingsplatform. Deze TCR richt zich op ROPN1, een specifiek eiwit dat wordt aangetroffen bij meer dan 90 procent van de patiënten met triple-negatieve borstkanker en melanoom.
Bovendien omvat het een oplossing voor de tumormicro-omgeving (TME), die de T-celactiviteit ondanks de uitdagende omstandigheden verhoogt, wat resulteert in een aanzienlijk verbeterde responsduur in preklinische modellen.
Kort over Pankanker T
Pan Cancer T is in 2020 opgericht als spin-off van het Erasmus MC in Rotterdam, Nederland, met een focus op het bevorderen van geavanceerde TCR T-celtherapieën voor het uitdagen van solide tumoren.
De strategie van het bedrijf omvat onder meer het richten op unieke doelwitten die aanwezig zijn in verschillende vormen van kanker en het ontwikkelen van technologieën om de levensduur van T-celtherapieën te verbeteren.
Pan Cancer T voert actief R&D-programma's uit die gericht zijn op het creëren van veilige en effectieve adoptieve T-celtherapieën waar een breed scala aan patiënten baat bij kan hebben, waaronder patiënten met drievoudige negatieve borstkanker, blaaskanker, eierstokkanker, colorectale kanker, prostaatkanker, huidkanker, slokdarmkanker, longkanker en hersenkanker.
01
Verder dan ouderlijk toezicht: hoe Rotterdam's ChatLicense kinderen in het digitale tijdperk sterker maakt