Eindhoven gevestigd Carbonaat, een Direct Air Capture (DAC) startup wiens doel het is om betaalbare en schaalbare technologie te creëren om klimaatverandering te stoppen, kondigde aan dat het € 15.3 miljoen heeft opgehaald in een Series A-financieringsronde. Dit brengt de totale investering van het bedrijf op meer dan € 25 miljoen.
De technologie van Carbyon haalt CO2 uit de atmosfeer, waardoor de kosten worden verlaagd en de schaalbaarheid wordt verbeterd.
Investeerders steunen Carbyon
De ronde zag investeringen van nieuwe investeerders, waaronder Siemens Financiële Diensten, Omnes hoofdstad en Wereldwijde Cleantech-hoofdstad, vergezeld door bestaande financiers Invest-NL, Innovatie-industrieën, Lager koolstofkapitaalEn Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (stuklijst).
Andy Bown, hoofd van Negative Emissions Technologies Investments bij Siemens Financial Services, zegt: "We zijn erg blij dat we Carbyon kunnen ondersteunen bij de ontwikkeling van innovatieve en betaalbare technologie om CO2 rechtstreeks uit de atmosfeer te halen."
"Wij staan klaar om onze financiële expertise en toegang tot het brede portfolio van Siemens-oplossingen aan te bieden om Carbyon te ondersteunen bij de implementatie van DAC-systemen op grote schaal."
Het doel is om de atmosferische koolstofbalans te herstellen
Carbyon, opgericht door Hans De Neve in 2019, is een Nederlands startup gespecialiseerd in Direct Air Capture (DAC)-technologie om CO2 uit de atmosfeer te filteren voor ondergrondse opslag of omzetting in duurzame producten.
Het bedrijf beweert een ‘toonaangevende’ lage kostprijs per ton afgevangen CO2 te bereiken met behulp van een gepatenteerde, ‘ultrasnelle’ afvangtechniek.
Een spin-off van TNO en winnaar van de Mijlpaaltoekenning van $ 1 miljoen Tijdens de XPRIZE Carbon Removal wil Carbyon betaalbare en schaalbare oplossingen bieden voor het beperken van klimaatverandering.
In november 2023 kondigde Carbyon aan dat zijn fast-swing-proces voor Direct Air Capture (DAC) is afgerond. succesvol CO2 afgevangen met minder dan 2,500 kWh/ton. Hiermee was Carbyon de eerste die de CAPEX-kosten voor DAC-apparatuur aanzienlijk verlaagde en het energieverbruik verlaagde, en zo overging op een kosteneffectieve DAC-technologie onder de $ 100/ton.
Kapitaalgebruik
Het fonds zal Carbyon helpen bij het ontwikkelen van grootschalige demonstratiemodellen voor buiten en bij het starten van de marktvoorbereidingen.
De eerste modellen worden getest op High Tech Campus Eindhoven en bij pilotpartners. Het bedrijf wil de productie opschalen naar 50,000 machines per jaar in 2031, met als doel om in 2050 op gigatonschaal te opereren.
Carbyon-oprichter Hans De Neve zegt: “Deze nieuwe investering levert ons veel meer op dan alleen de financiële middelen om onze groei voort te zetten.”
“Onze partners hebben de vereiste productie- en schaalkennis die we nodig hebben om onze technologie snel maar verantwoord te schalen. Dit consortium is een droomscenario en is zeer motiverend om door te gaan met onze missie.”
01
Verder dan ouderlijk toezicht: hoe Rotterdam's ChatLicense kinderen in het digitale tijdperk sterker maakt