Noords-Nederlandse klimaattechnologie startup Paebl heeft $25M (ongeveer €22.81M) opgehaald in een Series A-financieringsronde. Het bedrijf zet afgevangen CO2 om in permanente koolstofopslagmaterialen.
Met de financiering kan het bedrijf een duurzame waardeketen voor CO2-opslag opbouwen en de bouwsector daarmee een belangrijke rol laten spelen bij het beperken van klimaatverandering.
De financieringsronde werd geleid door financiële en strategische investeerders, waaronder DACH-gerichte VC Capnamisch, met nieuwe investeerders zoals Het Klimaatbeloftefonds (Amazon), leverancier van duurzame bouwoplossingen Holcimen verschillende Europese industriële family offices zoals Aurum-impact, het family office van goldbeck.
Bestaande Paebbl-investeerders 2050, Lichtblauwe stipEn Grantham Stichting nam ook deel.
Andreas Saari, medeoprichter en mede-CEO van Paebbl, zegt: "We zijn verheugd om de koplopers in hun respectievelijke vakgebieden, Amazon en Holcim, te mogen verwelkomen als eerste commerciële partners die ons zullen helpen onze visie snel op de markt te brengen; het op één lijn brengen van belangen staat centraal in ons go-to-marketmodel."
“We hebben de kans om de gebouwde omgeving om te vormen tot de grootste koolstofput ter wereld, door een natuurlijk proces te nemen, er innovaties op toe te passen en het om te zetten in een commercieel levensvatbare, schaalbare service.”
"Met nieuwe investeerders aan boord kunnen we de volgende fase van onze groei ingaan. Van bench naar pilot naar demo in minder dan 18 maanden laat zien dat we team's vermogen om met de snelheid te bewegen die nodig is om te winnen', voegt Saari toe.
De strijd tegen de opwarming van de aarde
Paebbl, opgericht in 2021 door Andreas Saari, Jane Walerud, Pol Knops en Marta Sjögren, zet afgevangen CO2 om in bouwmaterialen die koolstof permanent opslaan. Het doel is om binnen het komende decennium een grootschalige oplossing voor koolstofverwijdering te creëren.
Het bedrijf beweert dat het mineralisatieproces geïnspireerd is door de natuur en gebaseerd is op technologie.
Paebbl is een gezamenlijke inspanning van Scandinavische en Nederlandse partners en wordt gesteund door eco-gerichte investeerders zoals Capnamic, Amazon's Climate Pledge Fund, 2050.do, Pale Blue Dot, Aurum Impact en de Grantham Foundation.
Het bedrijf werkt samen met grote bedrijven als Amazon, Holcim en Goldbeck om de ontwikkeling van gebouwen die koolstof opslaan te versnellen en nieuwe normen voor duurzame bouw te stellen.
In 18 maanden tijd is Paebbl uitgegroeid van laboratoriumtests tot een pilotunit die dagelijks 250 kg aan CO2-opslagmateriaal produceert.
In mei 2024 bereikte Paebbl een mijlpaal door de eerste ton CO2 af te vangen en de eerste betonconstructies te gieten met behulp van afgevangen koolstof. Daarmee werd de praktische impact van de technologie aangetoond.
Christian Knott, Managing Partner bij Capnamic, zegt: "Wat Paebbl onderscheidt van andere bedrijven in de sector, is hun aantoonbare vermogen, op senior niveau, team, om bedrijven op te bouwen en op te schalen, en uit te voeren waar het ertoe doet.”
“Voor een jong deeptechbedrijf hebben ze al snel meerdere klanten en belangrijke partners binnengehaald en is er een continue stroom van uitzonderlijke mensen die zich bij het bedrijf aansluiten.”
Kapitaalgebruik
Met de nieuwe financiering wil Paebbl zijn demonstratiefabriek in de eerste helft van 2025 in gebruik nemen. Deze faciliteit zal de productiecapaciteit vertienvoudigen, waardoor het bedrijf dagelijks 3 ton product kan produceren en tot één ton kan opslaan. CO2 elke dag.
De demonstratiefabriek zal dienen als basis voor de toekomstige commerciële inzet van Paebbl's technologie, wat zal leiden tot plannen voor een fabriek op commerciële schaal.
Daarnaast zal Paebbl haar bestaande hubs in Helsinki, Rotterdam en Stockholm uitbreiden en een nieuwe hub in het Verenigd Koninkrijk openen.
Medeoprichter en mede-CEO Sjögren zegt: "We zijn ongelooflijk trots op de vooruitgang die we in zo'n korte tijd hebben geboekt, maar er komt nog zoveel meer. Deze financiering stelt ons in staat om nog gedurfdere stappen te zetten in onze missie om de gebouwde omgeving een hoeksteen van de koolstofvrije economie te maken. De uitdaging die voor ons ligt, is aanzienlijk, maar de voordelen en kansen ook."
01
Digitale transformatie mogelijk maken: hoe Sigli waarden, AI en technologie combineert om verandering teweeg te brengen