LeidenHet biotechnologiebedrijf VitroScan, gevestigd in New York, heeft bekendgemaakt dat het € 1.9 miljoen heeft ontvangen van Biotech Booster om de respons op chemotherapie voor patiënten met eierstokkanker te voorspellen.
Dankzij de financiering van Biotech Booster kan het Nederlandse bedrijf zijn kennis en onderzoek inzetten, in combinatie met partnerschappen met experts op het gebied van eierstokkanker van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Radboud Universitair Medisch Centrum.
Met deze financiering wordt bijgedragen aan de voorbereiding op klinisch gebruik en wordt gewaarborgd dat de dienstverlening voldoet aan de kwaliteits- en regelgevingsnormen voor patiënten.
Biotech Booster: Commercialisering van biotechnologisch onderzoek
Opgericht in 2022 onder de Vrije Universiteit AmsterdamBiotech Booster is een Nederlands nationaal programma om de commercialisering van biotechnologisch onderzoek vanuit de academische wereld en het kleinbedrijf te stimuleren.
Het programma loopt van 2022 tot en met 2031 en wordt gefinancierd door het Nationaal Groeifonds van de Nederlandse overheid met een subsidie van ~ € 250 miljoen, waaraan cofinanciering van partners wordt toegevoegd.
In december 2023 zijn Biotech Booster BV en Stichting Biotech Booster opgericht.
Het programma verbindt onderzoekers met de biotech-industrie om ontdekkingen snel om te zetten in praktische toepassingen. Het biedt financiering, mentorschap van ervaren ondernemers en toegang tot een sterk netwerk van wetenschappers.
Biotech Booster is georganiseerd in vijf clusters die het gehele veld van de biotechnologie bestrijken:
- Industriële biotechnologie en productie
- Landbouw en voedsel
- ATMP's, biofarmaceutica en bijbehorende faciliterende technologieën
- Diagnostiek en diensten
- Vaccins, kleine moleculen, ontdekkings- en ontwikkelingsplatforms
Biotech Booster werkt nauw samen met andere programma's van het National Growth Fund, zoals Oncode Accelerator en RegMedXB.
VitroScan: voorspellende tumortestservice
Gevestigd in Leiden Bio Science Park, Vitroscan heeft ChemoPredict ontwikkeld, een voorspellende tumortestdienst voor patiënten met eierstokkanker.
Het platform identificeert chemotherapieresistente versus chemotherapiegevoelige patiënten en toont hiermee aan dat het in staat is om effectieve en kostenefficiënte behandelstrategieën voor individuele patiënten te selecteren.
Het klinische proefprogramma van VitroScan wordt uitgevoerd in samenwerking met deskundige clinici van toonaangevende oncologiecentra. In deze proeven wordt de patiëntspecifieke ex vivo tumorgevoeligheid voor chemotherapie, doelgerichte therapie of immunotherapie gecorreleerd met klinische uitkomsten.
Hoewel er behandelingen beschikbaar zijn, heeft 30 procent van de patiënten een tumor die niet reageert op de standaard primaire behandeling van carboplatine + paclitaxel en die in een gevorderd stadium terechtkomt.
In totaal krijgt ongeveer 70 procent van de patiënten met eierstokkanker binnen drie jaar na de behandeling een terugval. Vervolgens worden ze behandeld met verschillende tweede- en derdelijnstherapieën.
De hoge mate van ziekteprogressie, het wisselende behandelsucces, de grote economische last en het beperkte aantal voorspellende biomarkers voor dit type tumor maken eierstokkanker een uitstekende kandidaat voor de ontwikkeling van betrouwbare voorspellende tumortesten.
Kennis van tumorgevoeligheid zal zowel artsen als patiënten in staat stellen om beter geïnformeerde behandelbeslissingen te nemen en onnodige bijwerkingen en verlies van levenskwaliteit te voorkomen. Het zal ook mogelijkheden openen voor biofarmaceutisch testen van potentiële nieuwe behandelingen.
Een paar maanden geleden kondigde het bedrijf een partnerschap aan met Imunotx om de eerste ex vivo klinische proef met een patiënt te starten voor Imuno's peptide MHC gericht op T-cel-engagers!
01
Digitale transformatie mogelijk maken: hoe Sigli waarden, AI en technologie combineert om verandering teweeg te brengen