AmsterdamGebaseerde Boerderijloos, een startup , een bedrijf dat zich richt op de productie van koolstofnegatieve voedingsingrediënten door het omzetten van hernieuwbare energie en CO2, heeft een subsidie van € 1 miljoen ontvangen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
De subsidie zal het bedrijf ondersteunen bij het valideren van zijn fermentatiemethode voor eiwitproductie, een proces waarvoor geen landbouwgrond nodig is, in een operationele omgeving.
“Onze proteïne wordt lokaal gebrouwen bij de Farmless Brewery in Amsterdam, met behulp van ingrediënten van voedingskwaliteit en een regionaal geproduceerde, duurzame grondstof', zegt het Nederlandse bedrijf in een LinkedIn-rapport. post.
Wat biedt Farmless?
Farmless, opgericht door Adnan Oner, heeft een fermentatieplatform ontwikkeld waarmee eiwitten lokaal worden geproduceerd, zonder dat het klimaat of de beperkingen van landbouwgrond daar invloed op hebben.
Met behulp van natuurlijke micro-organismen en een vloeibare mix van CO2, waterstof, stikstof en hernieuwbare energie, vereist het proces tot 5,000 keer minder land dan de productie van rundvlees. Het resulterende eiwit, dat alle essentiële aminozuren bevat, kan worden gebruikt om vlees-, zuivel- en eieralternatieven te creëren.
Farmless streeft ernaar de afhankelijkheid van dierlijke producten te verminderen, landbouwgrond te herstellen en ecologische problemen die door de landbouw worden veroorzaakt, aan te pakken, zoals: biodiversiteit verlies en klimaatverandering. Het bedrijf streeft ernaar economisch levensvatbare alternatieven te bieden voor dierlijke eiwitten.
Kort over het EFRO
Het EFRO heeft als doel de economische, sociale en territoriale verschillen tussen EU-regio's te verkleinen door financiering te verstrekken aan publieke en private instanties.
Voor de periode 2021-2027 zal het fonds investeringen ondersteunen die erop gericht zijn Europa en haar regio's concurrerender, groener, beter verbonden, socialer en dichter bij de burgers te maken.
Belangrijke investeringsgebieden zijn onder meer innovatie, ondersteuning van kleine en middelgrote bedrijven (kmo's), digitalisering, initiatieven voor een lage koolstofuitstoot, mobility verbetering, inclusieve werkgelegenheid en onderwijs.
Het EFRO opereert onder gedeeld beheer, waarbij lokale autoriteiten projecten leiden die zijn afgestemd op regionale behoeften. Het wordt bestuurd door de Common Provisions Regulation.
01
Verder dan ouderlijk toezicht: hoe Rotterdam's ChatLicense kinderen in het digitale tijdperk sterker maakt